Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak prezident Trump či premiér Británie (obě země - fiasko), tak nyní švéd. vláda upínají pozornost občanů k vakcíně (která třeba vůbec nevznikne, resp. virus už bude zase jiný), ale měli by si přečíst např. manuál WHO k lékař. výzkumům na lidech: povinnost zajistit mj. bezpečnost dobrovol. účastníků experimentu (kvůli bezpečnosti nelze výzkum moc urychlovat). Mimochodem, švéd. deník Aftonbladet upozornil i na dosti vysoké finanč. příspěvky slíbené účastníkům zkoušení vakcíny proti covid-19 (Britové a USA), jenže WHO správně říká, že tato finanč. podpora nesmí být moc vysoká, aby šlo o dobrovol. informov. souhlas a nezávislost, nikoli jinou motivaci, má jít spíše o pokrytí nutných nákladů dobrovolníků (doprava, ušlý výdělek apod.).

0 0
možnosti

Pred chvili jsem poslouchal tiskovou konferenci a musel jsem se smat. Ve svedstine je casto pouzivane prislovi :" Sälj inte skinnet, förrän björnen är skjuten" (volne do cestiny: - prodavej inte kuzi /medveda/ driv, nez medveda zastrelis), ovsem to bylo presne to, co min. predseda delal. Vetsina konference jednala o vakcine, ktera jeste neni na svete, jak se to bude organizovat a resit atd atd. A dalsi opatreni v budoucnosti, nekdy i vzdalene. O stale velkych cislech jak nakazenych, v proslovu min. predsedy ani slovo.

0 0
možnosti

J86i52ř12í 41F84o66g28e43l

20. 5. 2020 18:06

Znovu zopakuji (a znovu se těším na mínusovače), že švédský postup i výsledky je naprosto tristní a dnešních přes 700 nově diagnostikovaných a na 90 zemřelých to jen podtrhuje. Vždyť Švédsko má o 5% menší populaci než ČR.

1 0
možnosti

Když už jsem se koukla na web nemocnice Karolinska (zda nemají přetlak na lůžka, ale zdá se, že je tu vše OK), upoutala mě jejich informace o školení porod. asistentek tak, aby mohly ulevit pediatrům: zdravé rodičky i novorozenec (s normál. porodem) mohou být propuštěni domů např. už 6 hodin po porodu (po vyšetření dítka lékařem); doma pak budou co nejdříve sledováni porod. asistentkami. Nemocnice uvádí, že se tak činí ve více zemích, mělo by to mj. zpříjemnit život rodině, která si to tak přeje.

0 0
možnosti

Stockholmská univerzit. nemocnice Karolinska zveřejnila první zajímavá data z vlastní výzkum. studie: jejími účastníky bylo přes 11 000 jejích zaměstnanců, kteří se (bez symptomů covid-19 v době odběru vzorků) nechali testovat. 10 % mělo v krvi protilátky, 7 % mělo virus, 2,4 % mělo virus i protilátky. Usuzuje se, že cca 15 % zdravé populace ve Švédsku prodělalo nebo právě má covid-19. Data se dále zkoumají z různých hledisek, např. rozdíly mezi těmi, kdo byli nemocní v posled. 3 a 6 týdnech.

0 0
možnosti

To byly zaměstnanci univerzitní nemocnice ? A 15 % z nich prodělalo COVID-19 ? A takto nakažení přitom léčili a ošetřovali pacienty = úspěšně rozšiřovali nákazu mezi pacienty ? 8-o

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS