Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Panu Busideovi: Náročná administrativa a celkové podmínky projektů při EU (např. pomoc lidskoprávním neziskovým organizacím) není negativum, chápu to jako pozitivum, naprosto souhlasím s důslednými kontrolními mechanismy při EU, aby se prostředky nezneužívaly, jen jsem se rozhodla neúčastnit se, protože v českých podmínkách jsem nemohla plně zaručit splnění evrops. podmínek.

0 0
možnosti

Jsem zásadně pro naše setrvání v EU, ta mj. má výhodu pro občany, kteří při sehnání určitého počtu podpisů mohou EU navrhnout "novou politiku" či nový zákon apod., dostane se jim přijetí v Evrop. parlamentu, lze tu demokraticky vyjednávat i přímo od obyčejných občanů (tomu se říká rozšířená demokracie), občané nemusejí záviset jen na vlastních národních politic. stranách. Ovšem obávám se, aby některé postkomunistic. země EU nezničily.

0 0
možnosti

Pan Babiš zatím E. komisi nevyhověl (myslel si, že si EK nevšimne např. jeho manželky v rozhodující pozici?). EK má dobré kontrolní mechanismy: dá šanci subjektům, ale auditoři nic nepřehlédnou. Kdysi mému sdružení na ochranu pacientů Evropa nabídla dotaci: když jsem pročetla, co vše bych musela splnit, poděkovala jsem s tím, že budu sdružení provozovat z vlastních peněz, resp. zdarma. Např. bych musela každý čtvrt rok jezdit do Bruselu, abych se zpovídala ze své činnosti (na to jsem neměla čas, sdružení jsem dělala vedle zaměstnání ve volném čase), a hlavně jsem se bála, že mi nějaký český účetní udělá v účtech chybu (ne vše bych poznala) - než bych se propadala hanbou za nějaké nedokonalé české účetnictví, radši jsme sdružení vydrželi provozovat cca 10 let "zdarma" (podobně jsem odmítla finanč. injekci od ministra zdravotnictví, protože by jistě očekával, že ho nebudu kritizovat za jeho prohřešky).

2 0
možnosti

Nejsem Babišův volič ..nemám potřebu se ho zastávat. Ale paradoxně ho nepřímo obhajujete vy sama:

.."když jsem pročetla, co vše bych musela splnit, poděkovala jsem s tím, že ".. "hlavně jsem se bála, že mi nějaký český účetní udělá v účtech chybu (ne vše bych poznala) " ..

Prostě připouštíte spoustu nepřehledných (tj. i různě interpretovatelných) složitých podmínek, které je téměř nemožné všechny ohlídat, zvláště když se musíte spoléhat i na jiné lidi.. A věřte, že tyto žádosti nesmolil Babiš sám někdy po večerech ..ale že je připravovala armáda právníků a dotačních expertů Agrofertu..

A pokud jde o Babišovo nevyhovění komisi .. totální odstřižení od Agrofertu nebylo jedinou variantou, jak se vyhnout střetu zájmů.. On původně dostal od EK 3 varianty, jak se tomu vyhnout ..a on si vybral tu třetí: "neúčastnit se rozhodování, u něhož mu hrozí střet zájmů".

Nejsem Babišův obhájce.. pouze poukazuji, že to není tak jednoduché a černobílé, jak se to u nás prezentuje ..a že v tom velkou roli hraje účelovost a lobování (ať z té nebo oné strany).

Prostě takhle rozmáchlá dotační politika a byrokracie kolem (včetně možnosti zneužívání různých právnických kliček k nejrůznějším účelům) je zlo samo o sobě.

0 0
možnosti

Evropské databáze patří do vyspělého světa, kdy se veřejnost dozví např. to, kdo žádá o dotaci (novináři si subjekt mohou proklepnout), kdo uspěl a kdo se zpronevěřil - např. zneužil veřej. prostředky od daňových poplatníků. V západ. zemích mají krásný zvyk: usvědčený viník nejen platí pokuty (nebo už nesmí v dané oblasti podnikat či pracovat), ale za trest se ještě někdy zveřejní i jeho jméno, je to zásada, že člověk nejen nemá krást, ale má mít vedle dodržování předpisů i jakýsi větší smysl pro mravnost (ctí se např. férové i ústní dohody, pokud jsou důsledně plněny). Komunisté nás o vnímání práva a morálky připravili. "Noví komsomolci" po převratu do mravnosti nespěchají, až na výjimky - v některých politic. stranách jsou vnímavější jedinci, veřejnost by měla tlačit na to, aby mravnějších lidí v určitých pozicích bylo víc. Proto se mi nelíbí premiér, když přechodně neodstoupí z funkce do vyšetření kauzy.

2 0
možnosti

No, kdyz uz mame v demokracii "kadrove posudky" (i kdyz se nazyvaji jaksi jinak) tak proc ne databazi ?

0 2
možnosti

Všude kde jsou dotace jsou dotační podvody nebo alespoň nějaký druh odklánění. Čím více dotací nebo čím více dotačních peněz, tím více těchto negativních jevů a to je potřeba zmínit další věc a tou je negativní vliv na trh a jeho pokřivení. Takže cesta mohutných dotací, kterou se EU rozhodla jít je cestou k pokřivenosti ekonomiky podobné, jaká byla u nás za socializmu.

3 1
možnosti

Ale ne, toho bych se neobával ..

Evropská komise má také máslo na hlavě, když původně sama navrhla Babišovi možné varianty, jak se vyhnout střetu zájmů (a Babiš tomu vyhověl)... aby se pak následně nechala lobbisty přesvědčit ještě k přísnějšímu výkladu tohoto pojmu.

Z české strany půjde kvalifikovaná odpověď (jelikož je to u nás ostře sledovaná záležitost)..která se vyjádří k návrhům řešení a nějaké přijme.

Nejspíše to bude tak, že Babiš opět uspořádá náležitosti podle nového doporučení. Vlk se nažere a koza zůstane celá.

Myslím, že se příliš zaměřujeme pouze na tuto kauzu ..a nemáme vůbec představu o problémech předchozích, ke kterým běžně dochází ..natož o problémech jiných členských zemí..

Nemyslím si, že by toto byla nějaká extra bomba, která by otřásla dotační politikou EU ..a uvrhla nás na nějaký děsivý seznam hříšníků ..s bůhví jakými důsledky.

Nic se nejí tak horké, jak se uvaří;-)

4 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS