Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdo má data, má budoucnost, píše izraelský autor Harari v knize 21 lekcí pro 21. století. Nejdřív vám majitel (zcizitel) dat zašle nevyžádané reklamy na zboží, akce atd., pak se můžete setkat s problémy v práci či bance (zatím netušíte, že někdo zná váš zdrav. stav), později vás budou "zaručené" informač. zdroje manipulovat před volbami...

0 0
možnosti

Vámi popisovaný elektronický chaos a neoprávněná manipulace s individuálními daty je symptomem dlouhodobého totálního rozkladu státní správy na všech úrovních, nejenom ve zdravotnictví. Zde ve zdravotnictví se však celkový zmatek projevuje velmi markantně. V zákulisí probíhají řežby zájmových gangů o uchvácení moci nad dodávkami HW i SW ve státní správě a výsledkem jsou obrovské nekontrolovatelné úniky finančních zdrojů a moře informačních paskvilů v podobě různě se duplikujících a přebíjejících systémů. Klasickým příkladem takového zločinného působení byl například skandál kolem takzvaného IZIP. Princip elektronizace však dříve nebo později pokročí k jednotnému sledování (očíslování, čipování) veškeré populace, tomu nepůjde zabránit (např. zrušení rodného čísla a jeho nahrazení jiným hausnumerem se projednává už víc než 30 let). Řádění zájmových klanů ve struktuře státní správy je krom toho klasickým úkazem stavu v neokoloniální guberniií čtvrté říše.

0 0
možnosti

Západní politici, úředníci i voliči znají víc zákony vč. evropsk. předpisů k ochraně soukromí, navíc jsou dost poučeni o neblahých důsledcích prolamování se do dat. Rakušané mají zdravotní dokumentaci online na dobrovol. bázi, to bych brala. Ale i tak limitují důkladně možnost sdílet data, např. údaje o zdravotní péči nemíchají s daty pracovního lékařství (někdy jsou i soud. spory se zaměstnavatelem či jeho lékařem). Takže bych od právně vyspělejší země radši převzala jejich právní úpravu, vědí víc co a jak chránit a proč. U nás se nedbá dost ani na riziko pozdější manipulace s údaji např. ze strany lékaře, když zjistí, že pacient se chce soudit.

0 0
možnosti
Foto

K47a12r63e40l 16C68a64c98h

9. 6. 2021 12:29

Jsem jedním z těch pacientů, kterým vadí, že každý lékař ke kterému jsme nucen chodit, zakládá papírovou kartu pacienta a musím mu při jejím zakládání meldovat rodinnou anamnézu. A také, že musím dělat pošťáka mezi specialisty a mým obvodním lékařem. Mně osobně sice příliš nezáleží na ochraně osobních údajů, ale jsem přesvědčen, že i v případě jednotné elektronické karty pacienta lze tuto ochranu zařídit tak, jak jste to naznačila ve svém článku. Za článek karma.

1 0
možnosti
Foto

Vidíte, náš veterinář má vše v počítači. Choďte k veterináři!

Co se týče diagnózy, tak já být Vaším lékařem, tak se ptát na nic nemusím. :-)

0 0
možnosti

Vám předepsané léky vede ve své databázi SÚKL, navíc jsou vedeny ve zdravot. dokumentaci u všech vašich lékařů, u nichž jste dostala předpis. Záznamy o očkování máte tam, kde vás očkovali. Vše by měla mít také vaše zdravot. pojišťovna, takže není třeba zavádět tytéž údaje v registru u MZ ČR. Elektronic. "zdravot. knížky" by mohly na základě zákona přes web zpřístupnit jednotl. pojišťovny, zdarma pro pojištěnce (dříve se to pojalo hodně špatně, stálo to miliardy, šlo opět o duplicitně vedené údaje mimo vaši pojišťovnu, zisk šel do soukromých kapes byznysmanů). I dnes můžete svou pojišťovnu požádat o roční výpis, kdo si co na vás účtoval.

0 0
možnosti

No právě - databáze SÚKL - mají k ní přístup všichni mí odborní lékaři, aby měli kontrolu? Jinak musím všechny papíry nosit sebou, aby si je mohli všichni stejně zapsat do mé karty. Očkování také neprobíhá jen u jednoho lékaře. A u své ZP si výpisem kontroluji, kdo mi co předepisuje a jaké úkony prováděl. Proto bych byla pro, aby tahle evidence byla na jednom místě s přístupem pro mne jako pacienta a mým ošetřujícím lékařům.

0 0
možnosti

No kdysi byl návrh na tzv. elektronické zdravotní knížky, ale nějak to divně skončilo. Jako občan bych ale uvítala jednotný systém/registr, kdy by lékaři zapisovali např. léky, které užívám aby nemohlo dojít k nežádoucím účinkům při kombinování. Taky všechny druhy očkování a jejich platnost. Technicky možná i všechny absolvovaná vyšetření, aby nedocházelo ke zbytečně opakovaným. Přístup by měly mít pouze zdravotní služby/lékaři/zdrav. pojišťovny. Jako "majitel" účtu bych měla mít možnost kontroly, kdo mi na účet nahlížel, jako je to třeba nyní u registrů firem, kdy nám 1x ročně přijde ze statistického úřadu výpis s rozpisem, kdo si data v registru kontroloval či na ně nahlížel. Tím pádem např. pro účely "bezinfekčnosti" bych si jen stáhla z internetu výpis.

0 0
možnosti
Foto

Když jsme byli na očkování, zapisující sestra se podivila, že moji manželku tam mají ještě pod jménem, které již nenosí asi 15 let. Přitom na zdravotní kartě a na OP má současné, do formuláře na registraci použila také toto. Ale jak vidět, do jakéhosi jiného registru (v nemocnici) se to nedostalo. Když jsem se zapisoval já, spadly počítače.

Jsou tam ještě jisté rezervy.

IZIP se nezdařil, a do ZDRAVELu se mi ani nepodařilo přihlásit.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS