Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V češtině lze na internetu najít Biogenní odpad a skladování energie v komunálním prostředí: bavorsko-český seminář v němec. technologic. centru Energie s účastí politiků, vědců a ekonomů. Projekt Interreg Pasovské a Jihočes. univerzity, r. 2019 (mnozí u nás už vědí, že energetiku lze řešit moderněji, levněji a zdravěji, rovněž bezpečněji, ale zdá se, že jsme dodnes nepokročili).

0 0
možnosti
Foto

Jsou tam dostupné jen 4 poměrně obecné prezentace. Ale jedna zajímavá informace tam obsažena je: Náklady na resyklaci lithiových baterií jsou podle jedné z prezentací až 100 dolarů na kWh. Elektromobil s odešlou 50kWh baterií (ekvivalent auta s 20-litrovou nádrží) představuje tedy DLUH až 100 000 kč na recyklaci.

1 0
možnosti

Doporučuju Integrierter nationaler Energie für Österreich, jde o téměř 300str. dokument rakous. vlády: v r. 2017 domácí výroba energie z obnovitel. zdrojů: 55,1 % biogenní energie, 33,7 % vodní elektrárny, 5,8 % větrné, 4,4 % tepelná energie, 1,1 % fotovoltaika (dnes už jsou dále, jsou úspěšní u EU, dostali část financí). V česky psané Wikipedii si zadejte ČEZ, dozvíte se, co vše vlastní kromě jádra, něco o tom píšou i na svém webu http://www.cez.cz. Podle podmínek ČR můžeme hledat optimál. kombinaci zdrojů pro nás (kdybychom zrušili jádro, které bude stále dražší a nebezpečnější): zvážit vodní elektrárny, více větrných a solárních, biomasu, dovoz plynu z Norska (proč ne, když ho z Norska budou mít Poláci). A hlavně se u ČEZ podívejte, jak si pochvalují fotovoltaiku. Západ. země ale tyto zdroje umějí dovést ke zlevňování (my jsme to v minulosti chytili za lobbistický dražší konec špagátu). Rakousko chce 100 % energie z obnovit. zdrojů, s tím, že to bude pro společnost lépe zaplatitelné a zdravé. Oni ale také důsledně renovují či staví nové budovy nízkoenergetické, rovněž u dopravy dělají zásahy, aby byla zdravější. Mají na to i výzkum a spolupracují s odborníky na mezinárod. úrovni, nejde o zhoubný podnikatel. lobbismus. Jejich firmy projekt vlády podpořily.

0 0
možnosti
Foto

V Rakousku je ale výsledkem zatím to, že stále větší část elektřiny dovážejí.

Vizme dlouhodový trend :https://www.tititudorancea.com/z/ies_austria_electricity_net_exports_imports.htmVyrovnaná či kladná bilance je v tom grafu jen horní třetina. Graf je jen do roku 2014, ale i v dalších letech byl stápe v mínusu.

U nás už poněkolikáté zmiňujete na prvním místě vodu, ale ani jednou jste nenapsala, kde a kolik. Stačí, když uvedete umístění dvou největších vodních energetických projektů, které by se podle Vás u nás měly postavit a k nim množství elektřiny, které potom za rok vyrobí.

1 0
možnosti

Oprava překlepu: http://www.deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, Polsko získá zemní plyn z Norska (Erdgas, Gasleitung), s plánem, že první "tok" by měli získat 1. 10. 2022. Mnoho jiných zemí rovněž usiluje o svou nezávislost na Rusku.

0 0
možnosti

Řešení u nás ukazuje právě ČEZ (výstavba vodních zdrojů pro ně). Na http://www.deutsche-wirtschlafts-nachrichten.de z 25.9.2020: Polsko chce být nezávislé na Rusku, buduje vlastní plynovod ve spolupráci s Norskem a Dánskem, mělo by se připojit i Švédsko - transport zemního plynu z Norska.

0 0
možnosti
Foto

Kolik celkem ty nové vodní zdroje ČEZu, na které se odkazujete, dodají ročně energie? Stačí, pokud napíšete jednoduché číslo, udávající tuto hodnotu v GWh ročně. Můžeme to pak porovnat s celkovou spotřebou ČR, abychom zjistili, nakolik významé to je.

1 0
možnosti

Nejlepší je podívat se na web příslušného ministerstva rakouské vlády, např. pod pojmy Erneuerbare Energien in Österreich, lze přes internet hledat i v angličtině: renewable energy Austria. V r. 1978, kdy naši a sovětští soudruzi nám vnutili jádro, tak Rakušani si v referendu odhlasovali, že se ho vzdají. Rakouské vlády s obyvatelstvem jednají dost korektně, přesně jim vyčíslují, kolik co bude stát, kde se na to vezme, aniž by to poškodilo občany, a hlavně mají komplexní koncepci (strategii) co se týče postupné redukce všech škodlivin, nejen u energie.

0 0
možnosti

Pokud Rakousko dokáže energii z obnovitel. zdrojů vyvážet, pak proč ne taky do ČR, než se my vzpamatujeme?

0 0
možnosti
Foto

Protože je čistým dovozcem elektřiny. Vyváží méně než dováží.

1 0
možnosti

Rakousko je v pohodě, podle některých dat si už polovina domácností užívala energii z obnovitel. zdrojů. Německo s výstavbou plynovodu ujelo, nyní na ně apeluje Polsko - aby to stopli, tak jako jádro. Vodní zdroje jdou řešit i u nás, mj. dokladem je aktivita ČEZ (a té se také stále více líbí fotovoltaika). My bychom měli stopnout dodávku jader. paliva z Ruska.

0 0
možnosti
Foto

Víc než polovinu elektřiny z obnovitelných alpských řek mají Rakušané už hodně dlouho.

Co se týče "řešení" vodních zdrojů u nás: Mohla byste být konkrétnější? Jak velká (co do celkově dodávané energie) a kde konkrétně umístěná řešení máte na mysli?

0 0
možnosti
Foto

Povím vám jedno veřejné tajemství. ČEZ podniká v OZE proto, protože mu to přikazuje zákon, musí mít určitou část svého výrobního portfolia v OZE. Jinak by asi nic, mimo vodních elektráren na Vltavské kaskádě, neprovozoval.

0 0
možnosti
Foto

Pište o injekcích a energetiku nechte těm, kdo k ní mají co říci.

1 0
možnosti

Každopádně má Rakousko šanci mít 100 % obnovitel. zdrojů: vítr, voda, slunce, fotovoltaika, biomasa; chtějí být nezávislí na jiných zemích (politicky nestabilních), už dnes část energie exportují jinam. Evrops. agentura pro život. prostředí: Evropa se může stát nezávislá využitím mj. vlastních zeměděls., lesnic. a odpadních produktů (např. 15 % energetic. poptávky v EU z biomasy). Nové technologie např. vyrovnávají nižší sluneč. záření.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby Rakousko nepoužívalo elektřinu z českých jaderek k načerpávání horních nádrží svých přečerpávacích elektráren, už teď by brečelo a škemralo o každou dodanou kWh.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS