Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kanál je z areálu, který ze 100% patří DEZA a.s. a jsou v něm další nájemci. Jsou tam: Dva velkoobchody elektro, Školicí servis dělnických profesí, Topenář, Kovovýroba, Tři advokáti, Dvě elektromontážní firmy, Tři praktičtí lékaři, Nadační fond, Prodej a půjčovna nářadí, Pošta, E-shop se svářecí technikou, Školitel a inspektor BOZP, Místní stanice ČD Cargo a DEZA.

Tak asi z pošty to uniklo ;-D;-D;-D.

0 0
možnosti
Foto

Pozor teď píší že snad je to z nějakého kanalizovaného přivaděče co vede až z areálu Tesly z Rožnova. Tak takhle se zdá že v té DEZE nejsou takoví frajeři jak jsem si myslel. Resp. frajeři asi jsou ale u frajeřin nespěj a nechlastaj. - - - - Stejně by mne zajímalo, kdo teda. Jesi se někomu prolomilo odvodnění nějaké rozsáhlé střechy a hrklo jim to třeba do galvanizační vany a tu to celou vypláchlo.... Nenapadá mne kde jinde by se něco takového mohlo vzít... Ale třeba někdo v Rožnově těží zlato a využil deštíku aby si vyprázdnil odkalovací nádrže..... haha, blbej pokus o vtip. Pamatuji že před pár lety se to takhle vylilo v Rumunsku nebo kde všecko otrávený kam se člověk podíval.

0 0
možnosti

Ještě k p. Houfkovi: WHO to ve svých publikacích má: dávka na určitou hmotnost těla a doba vystavení kyanidu - někdy spolehlivá smrt ve velmi krátké době.

0 0
možnosti
Foto

Tak jasně je to jed.... Paní kolegyně fascinuje mne kolik textu jste tu vyplodila o naprostých trivialitách.....

0 0
možnosti

O společnosti DEZA jsem informovala jen poukázáním na to, co psala jiná média, s tím, že firma podezření odmítla, ovšem neměla asi tvrdit, že s kyanidem nemá vůbec nic společného, když to není pravda. Na http://www.who.int (cyanide) se lze seznámit s pronikáním kyanidu mj. díky průmyslovému využívání do povrchových vod vč. pak do pitné vody. Např. výzkum USA, Kanady, Británie - 3,5 mikrogramů na litr vody ve vztahu k většině vodních zdrojů v USA, ovšem v některých případech je tato hodnota vysoce překročena, z čehož mohou plynout závaž. zdrav. problémy. Jak je tomu u nás? A jak se ČR se svými firmami (výrobní a další postupy) srovnává se světem? Zatímco policie hledá konkrét. viníka havárie, mně jde spíše o systémová řešení do budoucna.

0 0
možnosti

Paní Bošková, zajímalo by mě, jestli se Deze omluvíte za nepravdivé a nepodložené spekulativní obvinění. Tak jako to udělal Petr Gazdík, který už pravděpodobně ví, kdo je původcem ekologické havárie.

Jinak znalosti o účincích různých forem kyanidů na zdraví a životní prostředí prezentované ve vašem pamfletu a vesměs i v diskuzi jsou hrubě nedostatečné a zbytečně strašidelné. Kyanid je přímočarý velmi nebezpečný jed, který zabíjí v malých dávkách. Když se s ním potkáte a rovnou vás nezabije, tak bude toto setkání prakticky bez následků.

V přírodním prostředí se poměrně rychle odbourává na neškodné rozkladné produkty, takže nezanechává dlouhodobou ekologickou zátěž v případech podobných události na Bečvě. Prostě po pár desítkách kilometrů vodního toku a pár desítkách hodin už není detekováno žádné závažné znečištění.

Na závěr klasická věta Paracelsova(volná parafráze) : Všechno je jed, záleží jenom na dávce.

0 0
možnosti
Foto

No spíše bych si myslel že je uklizeno. Tj. důkazy nebudou nalezeny - a říct, že DEZA zrovna v tu nedělní noc nezvládla to, co rutinně zvládá celé roky - to je prostě žalovatelná záležitost. Já si tedy myslím, že už je po všem a společně zapomeneme. Bude to tak lepší, pro nás pro všechny.

0 0
možnosti

Teď na to zrovna nemám čas, ale stojí za to číst si na http://www.epa.gov, stačí zadat cyanide, dostaneme se k pravidlům, co musejí podniky jak dělat, jak dopadly kontroly, ale i zajímavosti kolem možností přeměřit hodnoty, např. metoda ISE pro koncentraci kyanidu (je to úžasná věda, měření ale rozhodně není jednoduché, musí se dělat více vzorků, více metodami, záleží i na teplotě atd., je to pro skutečné znalce). Vychází se z hodnoty 0,01 mg/L, vše nad je více špatné. Ale chce to probádat i podmínky kolem výroby, kam co ne/mělo "téct". Zda výrobní podmínky splňují "evropské" normy.

0 0
možnosti

Panu Cachovi: občas se mrknu na seznam zdraví škodlivých výrobků, dovezených např. z Číny (někdy je výrobce nedohledatelný): např. panenky pro děti obsahují hodně škodlivé látky, ptám se, jak mohl výrobek v takovém množství, opakovaně k nám projít, jak může dovozce či prodejce převzít něco od "nedohledatelného" výrobce, zda naše kontrol. orgány učinily opatření, aby se k nám nic takového už nedováželo... Kontrola prostě má svá slabá místa, i když třeba existují správně nastavené normy bezpečnosti.

1 0
možnosti

V něčem to vypadá skutečně, jako by se firma sama usvědčila: proč něco zásadně popírat, když lze dohledat, že je to jinak (naivní pokus s nadějí, že nikdo nebude šťourat do minulosti, nebo že si policie nezajistí nezávislé soudní znalce?). Ale třeba to byl jen takový první popud - rychle zveřejnit svou "korektnost".

0 0
možnosti

V r. 2006 se u nás psalo o obdobné havárii v Labi s tím, že půjde aspoň na 5 let o "mrtvou", jedovatou řeku; maximálně přípustné množství bylo 0,01, ale bylo překročeno na 0,09 mg/1 litr (nevypadá to na moc přísné normy), ale čísla jsem nestihla více ověřit, zkusíme to se zahraničím. Každopádně to tehdy rozhodně nemělo jít do úpravy na pitnou vodu. Havárie v Bečvě: více firem prý má společ. kanalizaci; která k ní pustila něco naposled?

0 0
možnosti

Panu Cachovi: když se podíváte na web MZ ČR aj. - na seznam zdraví velmi škodlivých výrobků v ČR (rakovinotvorné apod.), které prošly k zákazníkům jaksi mimo kontrolu (a výrobce či dovozce někdy dál vyrábí a dováží), tak bohužel nemáme asi dostatečnou kontrolu, v některých západ. zemích jsem si ověřila, že tam nevpustí výrobce, k nimž už není plná důvěra - a to ani nejde o zdraví škodlivé věci, stačí, že nejsou dostatečně kvalitní.

0 0
možnosti
Foto

K10a80r51e25l 15C16a23c20h

26. 9. 2020 18:33

Já celou věc nevidím tak černě. Hodnotím kupříkladu to, jak se v mém dosavadní bydlišti zlepšila kvalita ovzduší za posledních 30 let. Pokud jde o čistotu vody v naší krásné Ohři, stačí mi, když porovnám rozbor vody na jehož základě se v r. 1983 stavěla chemická úpravna vody v podniku, s rozbory vody v r. 2008, kdy jsem šel do důchodu. Neskutečný rozdíl. Nejsem přesvědčen o tom, že by tohoto stravu bylo dosaženo, kdyby tu nebyl soustavný tlak všech orgánů týkajících se životního prostředí. Všechna opatření, která k tomuto stavu vedla, stála podnikatele peníze a každý podnikatel je vynakládá jen na nutné náklady. Náš podnik samozřejmě velkou část produkce exportuje. Certifikát ISO 9002 byl nutností, aby se mohl o nějaké trhy vůbec ucházet. Takže ten certifikát zaručuje důvěryhodnost. Dnes to již zdaleka není jen o západních zemích. My v tom již dlouho jedeme zcela naplno.

1 0
možnosti

Před rokem se stala podobná havárie v michiganském jezeře (washingtonpost.com), kdy několik dnů úřady nevarovaly veřejnost, takže lidé se koupali, jedli ryby... Dle některých zdrojů může mít i menší množství horší dopad na lidské zdraví, zvláště méně odolnější jedince. Zkusme pátrat u EPA, agentury pro ochranu život. prostředí, jak ona vidí normy; v současnosti se v USA radí, aby si lidé radši ještě i doma filtrovali pitnou vodu, jenže na druhou stranu firmy mají povinnost předcházet haváriím aj. V USA se někteří lidé vypravili k lékařům s tím, že se asi budou soudit.

0 0
možnosti
Foto

EPA - eko-profi-agentura nás všechny zavře do báně....

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS