Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L. Chvátalové: lidé někdy zjišťují, že když se člen BD nebo SVJ zeptá na upřesnění části nákladů (výdaje z peněz členů), nedostane přesnou či žádnou odpověď. Jinak si myslím, že i naše předpisy vyžadují účetnictví apod. ve formě, která je přehledná, srozumitelná i pro občany - neodborníky. Ovšem chce to, aby lidi nestrkali hlavu do písku jako pštrosi, aby se nedali zastrašit apod. V ČR ale chybějí některé preventiv. kontrol. mechanismy (např. jak je možné, že obchod. rejstřík přijme účet. závěrku s tříletým zpožděním bez kontroly příčin) a hlavně snazší vymáhání práv mimo soud.

0 0
možnosti

OPBH tvrdila, že nemají peníze, ale jejich pracoviště byla řemeslnicky vyšperkovaná, pracovníci využívali kvalitní řemeslníky pro své domácnosti, prostě vládla komunistic. korupce, rozkrádání. Když po r. 1989 vznikla byt. družstva, udržela si někdy totéž nájemné jako dřív, bez jeho zvyšování, ovšem v některých těchto korporacích zvítězila novodobá forma korupce: členové představenstev mají své byty zkrášlené za výhodnějších podmínek než řadoví členové, při srovnání meziroč. účet. závěrek peníze nedohledáte, nějak vám tam něco nesedí apod. Takže nikdy nezaškodí kvalitnější zákon, který nepěkné manipulace zúží.

0 0
možnosti
Foto

Krást se nemá a plošné zákony spíš nahrávají těm co kradou, než aby chránily ty co mají chránit.

0 0
možnosti

Kdyby měl jen trh určovat ceny všeho bez regulací, nikdo z nás by nebydlel (až na oligarchy apod.), reguluje se ve všech slušných zemích vč. USA - samozřejmě je dobré se přiučit z celosvět. poznatků, co a jak regulovat. Bez regulace tam, kde jde v podstatě o určitý monopol (narodí se vám dítě, potřebujete rychle bydlet, ale nemáte dost peněz na tržní ceny), by místy docházelo k lichvě. OPBH bylo podle charakteru pracovníků v nich: někdy špatná, někdy lepší, podobně je tomu dnes v byt. družstvech či SVJ: někdy se vedení povede, jindy ne, a někdy to skončí vytunelováním.

0 0
možnosti
Foto

Dokážete vysvětlit proč by bez regulací nikdo z nás nebydlel? Možná potřebuje regulace jen ten, který si začne hledat bydlení teprve, když se mu narodí dítě.

Pokud jde o OPBH bylo jedno jací tam pracují lidé, problém nebyl v lidech, problém byl v nedostatku financí a zanedbané údržbě. Podobně tomu není v bytových družstvech ani v SVJ, protože ti na rozdíl od zaměstnanců OPBH mají v domech vlastnický podíl.

2 0
možnosti

Nojo, lidi se dělí na ty "jižnější" či "východnější" (např. v Itálii visí prádlo každý den přes celou ulici na šňůře z okna do okna) a na ty západně středoevropské či severské, kteří mně vyhovují víc. Škoda, že se nám nedaří sestěhovat se s těmi, kdo se nám líbí, dohromady, ale možná k tomu nakonec dojde, a někdo skončí na Marsu, protože se do vyspělé západ. civilizace prostě nehodí.

0 0
možnosti
Foto

To je jak zlý sen a je mi líto obyvatel Švýcarska, protože aby nějaký úředník kantonu diktoval, kdy smím prát, kdy a jak si smím prádlo sušit, kdy smím luxovat a uklízet, je šílené. To je jak bydlení na orwellovské farmě. Ještě by to chtělo zavést pokuty za to, že někdo jde v pondělí v nevypraném, protože v neděli nemohl vyprat.

Ale dobře, člověk si v podstatě zvykne i na oprátku, jen je k zamyšlení, že někteří lidé takové omezování druhých adorují. To trochu připomíná staré známé, já kozu nemám, tak ať sousedovi chcípne. :-/

2 0
možnosti
Foto

No tak obyvatel Švýcarska vám líto být nemusí. A jestli srovnáváte Švýcarsko s orwellovskou farmou, tak jste buď nečetla Orwella nebo jste nebyla nikdy ve Švýcarsku (jinak než jako turista s cestovní kanceláří) nebo obojí.

0 0
možnosti

Pane Kšíre, fakta jsou fakta, regulace pomáhá ke kvalitě i snižování cen. Řekli by vám to odborníci Německa, Rakouska, Švýcarska, Švédska aj.

0 1
možnosti
Foto

Regulace pomáhá kvalitě? To bych tedy neřekla, za minulého režimu u nás většina bytů patřila OPBH, respektive státu a nějaká část byla družstevní nebo podniková. V bytech nebyl vysoký nájem, ale o kvalitní bydlení se nejednalo ani náhodou. Nakonec se ukázalo, že nízké nájemné rozhodně nepokryje náklady a ještě znemožní další výstavbu.

2 0
možnosti
Foto

Jakákoliv regulace bytů vede k jejich nedostatku. To je příklad všech státem řízených institucích jako jsou stavební úřady, památkové úřady atd.

Postupná fašizace státu vede k tomu, že stát postupně přebírá soukromé služby v každém odvětví lidské činnosti.

2 0
možnosti
Foto

Článek je o Švýcarsku. Dá se váš komentář chápat tak, že si myslíte, že se Švýcarsko postupně fašizuje?

0 0
možnosti

Kdybych byla mladší, šla bych tam zkusit sehnat zaměstnání, např. jako ošetřovatelka v domově důchodců, mrňavý byt by mi stačil, jsem skromná. Ale oceňuji vyšší kulturu bydlení, vymáhání slušného chování v domě apod.

0 0
možnosti
Foto

Jako ošetřovatelku do domova důchodců by vás možná vzali bez ohledu na věk. Ale nejspíš byste musela absolvovat nějaký kurs nebo jinak prokázat kvalifikaci.

0 0
možnosti
Foto

Kdybyste měla na nájem, šla byste tam bydlet. Z tamějšího zaměstnání byste na ten nájem vydělala, ale stejně byste si musela najmout jen velmi malý byt.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS