Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Panu Januškovi: v Německu padl soudní rozsudek: vlastníci bytů se musejí stoprocentně shodnou, zda nebudou pronajímat své byty, ovšem pokud spolk. země přijme zákon k omezení pronájmů, pak jednotl. města mohou např. na 5 let zakázat nelimitované pronájmy či i podnájmy, bez ohledu na to, zda se vlastníci bytů shodli. Omezit vlastnic. právo lze při nedostatečné nabídce bytů pro obyvatelstvo, prostě pokud byt převážně nepotřebujete pro sebe - prodejte ho tomu, kdo v něm chce skutečně bydlet.

0 0
možnosti

Zákon by měl nastavit stejné podmínky, ať jde o řadového občana, nebo o politika, ani politik by neměl moc podnikat se svými byty či domy, resp. nechť bydlíme a podnikáme podle těch lepších zemí v Evropě.

0 0
možnosti

Paní Márové: u nás se toho moc o podnájmech nedozvíte, často je to jen načerno, někdy nájemce osloví vedení BD, ale když nereaguje,považuje to za schválené, vedení BD o smlouvách a poplatcích nic neví, navíc člen představenstva třeba sám podnajímá, takže mu vyhovuje, když se do toho nešťourá, a starousedlíci aby se pomalu báli vystrčit nos ze dveří svého bytu. Když se jdete zeptat na obvod. úřad, zda by řešili stížnost (aby nemajetný bázlivý občan, někdy i nemocný nemusel k soudu), řeknou vám, že oni to neřeší... To je velký rozdíl oproti zahraničí. A hlavní otázka zní: je BD či SVJ oním úředně potvrzeným subjektem, když více než polovina členů bydlí někde jinde a převažují měnící se podnájemníci? Neplní účel daný zákonem, takže co?

0 0
možnosti

Podívejte se do občanského zákoníku, § 2275. Pokud družstvo nemá ve stanovách nebo nájemní smlouvě obecně zákaz podnájmu a nájemce požádá o souhlas, v případě, že vedení BD nereaguje do měsíce, je to podle zákona považováno za schválené. Co je na tom tak nejasné? Pokud jde o vaši "hlavní otázku", vůbec nechápete rozdíl mezi bytem družstevním a v soukromém vlastnictví. V družstevním je vlastníkem bytů družstvo a bydlící člen je nájemník, takže pokud v bytě nebydlí, musí se řídit ustanovením o podnájmu a mít souhlas vedení BD (byť tacitní, jak uvádím výše). Byt v soukromém vlastnictví těmto omezením nepodléhá, vlastník ho může pronajmout kdy chce a komu chce, bydlet jinde a nikoho se na souhlas ptát nemusí. Musí jen respektovat povinnosti o oznamování počtu osob v bytě apod., sloužící k výpočtu nákladů.

Tím nechci říci, že obhajuji situaci, kdy jsou byty pronajímány přes platformy a měnící se "hosté" dělají sousedům ze života peklo. Prostě praxe ukázala, že bude nutná specifická právní regulace, což je v pořádku. Ale nezlobte se, pokud někdo nemá o právní úpravě v v ČR ani páru, nechápe rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v soukromém vlastnictví, není schopen si najít pár odpovídajících paragrafů, neměl by se do článků o právní úpravě čehokoliv pouštět. Je to typické pletení pojmů s dojmy.

0 0
možnosti

Poslyšte, znáte vy vůbec rozdíl mezi nájmem bytu a podnájmem, který tak podrobně popisujete ve vztahu k pronajímateli? Práva a povinnosti nájemce, pokud se týká podnájmu, jsou i v našem občanském zákoníku. Případů podnájmu ve vztahu k Airbnb je u nás minimum. U nás byty pronajímají přes tuto a podobné platformy především jejich vlastníci, takže blog zaměřený na podrobné rozebírání souhlasu pronajímatele s podnájmem je tak poněkud mimo mísu.

4 0
možnosti

J57a11n 94J36a75n89u22š45k94a

31. 7. 2020 20:01

Take sem nechapal proc se venuje podnajmum. U vlastniku bytu vidim uplne jiny prostor pro diskuzi. Vlasnik bytu uz neni suveren co se tyce spolecnych bytovych prostor a proto asi tezko pronajmete svuj byt bez pristupu do techto prostor.

1 0
možnosti
Foto

Je to zajímavé viďte, že se vládnoucí parazitické kasty chovají tak nějak podobně. To není o svobodě, to je o státě a o moci. Ať už je jejich rétorika jaká chce, výsledek je stále stejný. Vládnout lidem a diktovat jim co smí a nesmí dělat se svým tělem a svým majetkem.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS