Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Ernestové: to je právě špatně, pokud u nás někdy člověk musí platit, ač nemá žádné příjmy (např. i zdravotní pojištění). V západ. zemích člověk platí, jen když něco fakticky vydělá či má, jinak za něj platí stát či obec nebo mu pomáhají platit vedle toho malého příjmu (někdy je ale osvobozen od plateb, pojišťovenský systém počítá s tím, že se to vejde do solidarity); náš stát se chová pokrytecky a neslušně. V zahraničí se ale víc prověřují příjmy lidí, živnosti - místní úřady jsou na to připravené, takže je tam zpravidla obtížnější unikat před daněmi nebo čerpat sociál. pomoc z vypočítavosti.

0 0
možnosti
Foto

U nás musí platit zdravotní pojištění i osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP). A výše těchto plateb se odvíjí od minimální mzdy. Tudíž platí víc a víc.

Zatímco např. lidé zaregistrovaní na Úřadu práce nic platit nemusí. Zvláštní!

1 0
možnosti

V zahraničí jsou všichni povinně pojištění mj. proti úrazu, akorát že to mají ve veřej. systému, který zajišťuje větší účinnost, sjednocenost pro podniky, někdy ho dokonce zlevňují, protože solidárnost může zajistit levnost, ovšem musí se to umět. Ale co OSVČ - fyzic. osoba - jak je u nás pojištěna? Např. švýcarské pojišťovny na prvém místě ověřují mj. to, zda se jedinec pojistil proti úrazu v sociál. systému (pokud nemá zaměstnavatele), jinak se s ním ani nebaví o dalších věcech (pokud řádně platí důchodové a úrazové, pak může ev. usilovat o nižší sazbu zdravotního a nemocenského, ovšem s vyšší spoluúčastí - to bych u nás ale nezaváděla, příliš. rozmanitost prvků v systému vede spíše k jeho zdražování, to jen na okraj, že v bohaté společnosti pochopili užitečnost mj. sociálního úrazového a penzij. pojištění, a solidár. nemocenského pojištění, jehož součástí je i zdravotní, se taky nehodlají vzdát).

0 0
možnosti

Všichni si můžeme přečíst zákon o nemocenském pojištění na internetu, nedávno novelizovaný: podnikatel by samozřejmě "nemusel" platit sám sobě při velmi krátké a nenáročné nemoci, jenže dopředu neví, zda ho nepostihne dlouhodobější těžká nemoc, kdy navíc třeba nebude moci ani "utáhnout" svou živnost - pak potřebuje solidár. pomoc od společnosti (pokud nechce zruinovat celou svou rodinu), na oplátku ale by měl být i on solidární s ostatními. Západ taky má "sociální úrazové" pojištění, které je považováno za velmi prospěšné; my jsme to nepochopili, dali jsme ho komerčním společnostem, opět jsme se vzdali možnosti levněji a účinněji předcházet pracov. úrazům a nemocím z povolání, než jak se nyní izolovaně (ne)děje na úrovni různých podniků.

0 0
možnosti
Foto

Na pracovní úrazy a nemoci z povolání existuje u nás POVINNÉ zákonné pojištění odpovědnosti... (Vyhláška 195/93 Sb.), které platí (musí) zaměstnavatel.

0 0
možnosti

Jen na okraj odvodů OSVČ. V r. 2018 vyšla publikace prof. M. Potůčka (osobnosti z pokusů o reformu důchodů) České důchody, v níž uvádí k OSVČ: ve srovnání s jejich předchozími nízkými odvody jsou jim vyměřovány neadekvátně vysoké starob. důchody; důchod neklesne pod 8000 Kč. V době ekonomic. krize vláda (Tpolánek) ulevila OSVČ, ale na úkor důchod. systému. Poté se ekonomika vzpamatovala, ale vláda "opomněla" nastavit minimál. odvody OSVČ zpět na úroveň blížící se odvodům za zaměstnance. - Jde to vztáhnout i na zdrav. a "nemocenské" pojištění (jež pomalu nedohledáme). Je třeba diskutovat, zda budeme mít nemocen. pojištění standard. západ. typu, nebo zda se OSVČ musejí povinně pojistit např. na dlouhodobou (ošetř. - pečovatel.) péči, jak je tomu někdy v zahraničí, a na neschopnost vykonávat živnost. Není možné brát převážně z daní a pojistného zaměstnanců a platit pak živnostníkům "v krizi" např. pomoc pro rodinu, pobyt v LDN aj., když to nedokáží sami z invalid. důchodu či z rezerv z podnikání.

0 0
možnosti
Foto

Jenže sociální pojištění (důchodové pojištění + příspěvek na státní politiku zaměstnanosti) musí platit OSVČ i když nevydělá nic nebo je ve ztrátě. Toto u zaměstnanců není. Když vydělá málo, žádné minimum na důchodové pojištění se ho netýká. Při čerpání neplaceného volna se po něm žádné minimum nevyžaduje.

A veškeré odvody SP, ZP a daní nejdou OSVČ do nákladů. Zatímco zaměstnavatelům jde do nákladů celá superhrubá mzda a další související odvody. O to zase zaměstnavatel zaplatí menší daň (právnická osoba) a navíc sociální a zdravotní pojištění (OSVČ).

1 0
možnosti
Foto

ad "Nestačí šestiměsíční prázdniny v placení zdravotního a nemocenského pojištění pro OSVČ?"

Zdroj: https://boskova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754074

Jednak je odpuštěno sociální a zdravotní pojištění jen v minimální výši. Takže kdo platí více, platí jen částku osvobozenou od tohoto minima (takže žádné prázdniny).

A jednak zrovna nemocenské odpuštěno není.

1 0
možnosti
Foto

Babiš má sice denně hodně "zvláštních" výroků, ale že chce zrušit placení nemocenského pojištění zaměstnancům, tak tomu moc ani já nevěřím.

Možná mluvil o důchodovém pojištění. Protože to je jediné, co se pro Správu sociálního zabezpečení zaměstnancům strhává.

1 0
možnosti

V 90. letech se při tvorbě zákona o veřej. zdrav. pojištění diskutovalo o potřebě, aby zdravotní pojišťovny zároveň spravovaly i nemocenské, protože tato dvě pojištění spolu úzce souvisejí (pokud pojišťovna má nástroje k ovlivnění kvality léčby, pak se zkracuje doba nemoci - nemocenské se více ušetří, může se pak i snižovat). Ale naše různá lobby to překvazila, takže nakonec skončíme popíráním existence nemocenského pojištění u nás... Dávky při nemoci nám nedává vláda, to nám zaměstnavatel srazil z mezd.

0 0
možnosti
Foto

Nemocenské pojištění Vám ani nikomu jinému zaměstnavatel NEsráží ze mzdy. To je protizákonné!

0 0
možnosti

Paní Ernestové: v některých zemích si živnostník platí povinné či dobrovolné "sociální soukromé pojištění" pro případ nemoci, samozřejmě je propočteno, nač konkrétně, resp. co se při nemoci živnostníka bude hradit ze zdravotního pojištění, co z úrazového pojištění, co z nemocenského (často živitel rodiny pojišťuje i své děti aj.) - např. dávky v mateřství pro manželku, ošetřovné u dítěte, ono se z toho platí víc než pár dnů chřipky. Někdy bývají trochu rozdíly mezi profesemi (některé si tohle zčásti zajišťují samy); komerční pojišťovny tíhnou spíše k vyšším sazbám pojistného, zatímco solidár. systém si více může dovolit "zlevňovat"; v zahraničí se to někdy řeší skupinovým profes. pojištěním soukromým se slevou.

0 0
možnosti

Panu Burianovi: mám radši "specifika" Rakouska apod., kde peníze pojištěnců hlídají jimi zvolení zástupci - nezávislí odborníci, ví se přesně, co se bude jak hradit ze zdravotního či nemocenského pojištění, dále úrazového a penzijního - nic není zadarmo. A to ani v daňovém systému, ty daně platí u nás zejména zaměstnanci.

0 0
možnosti

Můžete být nakloněna třeba i rakouskému veřejnému pojištění, ovšem nelze z něj vytrhnout nějakou částku a porovnat ji s obdobnou v ČR, protože každý z těchto systému je specifický živý organismus, kde všechno souvisí se vším. To je jako byste srovnávala oko kočky a jestřába.

OSVČ platí u nás procentuálně naprosto stejné daně jako zaměstnanci.

1 0
možnosti

Ale platí: myslíte, že zaměstnavatelé dají zaměstnancům něco zdarma? Ostatně koukněme se na různé resort. kapitoly stát. rozpočtu - přesuny peněz tak, aby zaměstnavatel mohl platit za zaměstnance mj. nemocenské a aby pak bylo na dávky z nemocenského. Jsou to pěkně netransparent. přesuny peněz oproti západ. zemím.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS