Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Současný obč. zákoník vykazuje vady na kráse, dovedu si představit jeho postupné zkvalitňování dle západ. vzorů, např. lepší ochranu nesvéprávných či jedinců na hraně svéprávnosti, zvýraznit práva pacientů (např. Německo, Švýcarsko, Rakousko), šlo by zlepšit i fungování bytových družstev (např. Švýcarsko mě okouzlilo svým přístupem k ochraně bydlení většiny občanů, aby bylo kvalitní, ale i levné) aj.

1 0
možnosti

Pane Řezníku, založte si vlastní blog, získejte si tam své fanoušky, u mě nepochodíte. Komunisté měli od 60. let "mistry pera", v řadě zákonů šlo o líbezně znějící formulace (ale také o zjevná porušování práv obvyklých na Západě), potíž byla v tom, že režim ty lepší právní proklamace sám nedodržoval, dodržoval jen kruté postihy proti nevinným. Západní obč. zákoník aj. má nejen dobré proklamace, ale hlavně i nástroje, jimiž každý občan to své právo vymůže v praxi, naopak komunisté z prvorepublikových zákonů odstranili všechny nástroje, jimiž by i neprotekční jedinec vymohl právo např. na úřadu nebo u soudu, záleželo převážně na protekci a stranické knížce. Panu Trizuljakovi naopak děkuji.

0 0
možnosti
Foto

Mluvil jsem jenom o textu a jeho srozumitelnosti. A jaké lepší právní nástroje obsahuje ten současný nyní platný? Míra ochrany neplatících nájemníků přesahuje Mount Everest spolu s délkou případného soudního řízení. Jeho vymahatelnost se limitně blíží nule..

0 0
možnosti
Foto

Dík za velice dobrý, fundovaný článek. Srovnání doby těsně po vzniku první republiky a doby po listopadu 1989 je více než výmluvné. Vzpomínám si jak se Váíclav Klaus honosil že obdivuje a následuje konzervativní politiku Margaret Thatcherové. Zapomněl však úplně, že obrazně řečeno devět desetin její politiky bylo založeno na právu, na dodržování psaných i nepsaných zákonitostí, na původem a povahou křesťanských morálních zásadách. A jen jedna desetina z toho byla státem minimálně regulovaná tržní ekonomika. Klaus si z toho vypreparoval jen tu tržní ekonomiku bez skrupulí a bez zásad. To je jedna z podstatných příčin opakovaných krizí u nás a "blbé nálady" na niž upozornil Václav Havel a která se obnovuje po nástupu každé další politické garnitury. Zklamání lidí, že nová skvadra nesplnila své sliby, že situaci změní a neodpověděla tak na hlavní očekávání, které ve společnosti stále je.

0 0
možnosti
Foto

1) Občanský zákoník za socialismu byl lepší než současný. 2 ̈) Totéž lze uvést třeba o správním zákonu. 3) přísnost zákona dopadající na lékaře vede k tomu, že v hrůze se omezují nikoliv na léčení, ale na dodržování předpisů, takže ochota na sebe brát riziko si blíží k nule.

0 0
možnosti

Ústava SSSR z roku 1936, pane Řezníku, také není formálně špatná. Ale realita ?

Po přijetí této sovětské ústavy přišel nejhorší teror.

Z jiného soudku. Hitler byl jedním z prvních, který nařídil vydat zákon na ochranu zvířat. Dál snad nemusím pokračovat.....

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS